Tsukor Домашні справи Приречення у християнстві

Приречення у християнстві

Предвизначення в християнстві один із найважчих пунктів релігійної філософії, пов'язаний з питанням про божественні властивості, природу та походження зла та про відношення благодаті до свободи (Див. Релігія, Свобода волі, Християнство, Етика).

Суть приречення полягає в тому, що Аллаху відомі всі минулі та майбутні людські діяння та події в історії людства, і Він здійснює ці події згідно зі своїм знанням. Наші богослови умовно ділять віру в приречення на дві складові: када (передбачення) та кадар (приречення).

У монотеїстичних релігіях віра у єдиного і всемогутнього бога є основним релігійним догматом. У зороастризмі Богом є Ахурамазда, в іудаїзмі Яхве, в християнстві Трійця (Бог-Отець, Бог-Син, Бог-Дух Святий), в ісламі – Аллах, в індуїзмі – Брахма, Вішну, Шива.

Кадар і Када (Араб. قدر و قضاء – доля (рок) і вирок) – ісламські терміни, якими позначають приречення всього сущого Аллахом. Згідно з ісламським віровченням, Аллах приймає рішення у всьому і за всіх, караючи і милуючи своєю волею. Усі наступні за Аллахом істоти мають свободу волі.

Бог – могутня надприродна вища істота в теїстичних та деістичних релігіях. У політеїстичних релігіях боги, божества створюють і влаштовують світ, дають речам, істотам і особам їхнє буття, міру, значення і закон, а потім з їхнього пантеону виділяється один головний бог (монолатрія).

Призначення поділяється на два виду: приречення, яке залежить від нашої волі, і приречення, що залежить від нашої волі. Щодо першого виду, то тут жодного впливу з нашого боку. Тобто цей вид приречення здійснюється повністю поза нашою волею.

Related Post

Властивості липового медуВластивості липового меду

Покращує перистальтику кишечника, зменшує біль при виразковій хворобі, гастриті, знімає запалення в шлунково-кишкових органах. Нормалізує кровообіг, очищає судини від відкладень, заспокоює, покращує сон. Тому мед корисний для тих, у кого

Сон аварія на дорозі бачити збокуСон аварія на дорозі бачити збоку

Побачити аварію збоку, отже, неприємність станеться у хороших знайомих і опосередковано зачепить сплячого. Сон, у якому людина бачить поряд із собою померлого і після цього потрапляє в аварію, попереджає про

Шкірка від яблук користь та шкодаШкірка від яблук користь та шкода

«Якщо у людини є, наприклад, виразкова хвороба, або гастрит, або захворювання стравоходу, то вживати яблука зі шкіркою не можна. Вона груба і може чисто механічно травмувати виразкову поверхню. Тим, хто